Kalusto

Ajattelin sitten näyttää millaisilla kameroilla nykyisin kuvaan. Cosina Hi-Lite 202 on jäänyt viimekuukausina taka-alalle ja mukaan on tullut edullinen käytetty ЛОМО Любитель 166В (LOMO Ljubitel’ 166V, englantilaisittain Lubitel). Nikonin F55 (kuvassa ylävasemmalla) on lainassa lankomieheltä ja Agfa Optima Sensor 1035 (alhaalla oikealla) on kesän hankintoja. Oikeastaan ei ole mitään mieltä pitää näin monta kameraa, mutta kokeiluvimmassa on tullut käytettyä kaikkia. Kolme käytössäni olevista neljästä kamerasta ovat kinofilmikameroita (kameraan sopii ns. 135 -filmi), Ljubitel on keskiformaatin kamera, johon sopii 120-filmi. Keskiformaatin filmiä en voi kehittää kotona, koska vaikka JOBO:n spiraali kyllä kivasti on säädettävissä 35 mm ja 60 mm filmileveyden välillä, niin se ei levennettynä mahdu tankkiin. Onneksi on Vastavalon pimiö!
Kinofilmiä on muuten periaatteessa kahta nimelliskokoa, 24 ja 36 kuvaa. Nikonilla rullalle pystyy kuvaamaan juuri tämän määrän ruutuja, mutta Agfallani ja Cosinallani pystyy kuvaamaan muutaman ylimääräisen ruudun. 

Kinofilmin normaali ruutukoko on 36 mm × 24 mm. Keskiformaatin filmille pystyy Ljubitel’illa kuvaamaan 12 kpl. 56 x 56 mm -ruutua, tosin useammin puhutaan 6×6-koosta (yllättäen myös Yhdysvalloissa) viitaten lähimpään täyteen senttimetriin pyöristettyyn kokoon.
Alla ylhäältä alas: Nikon F55, ЛОМО Любитель 166В, Agfa Optima Sensor 1035 electronic. Ylhäällä Nikonin vieressä Agfan keinonahkapussi. Unohdin laittaa digipokkarista aikaleiman pois päältä, eikä kellonaikakaan täsmää, ainakaan tällä aikavyöhykkeellä…Ehkä pitäisi pysyttäytyä vain filmikuvaamisessa.

Image

Image
LOMO Ljubitel’ 166V

Image

Ljubitel’ 166V, filmiluukku auki. Sieltä se 6×6 pilkistää.Image

Nikon F55

Image

 

Agfa Optima Sensor 1035 electronic

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s